Alla vi har väl hört att från och med 1/7 är bemanningstjänster inom vården momspliktiga. Vi ska helt enkelt lägga på 25% på alla våra priser vilket gör att tjänsten blir dyrare för alla som köper våra tjänster. ELLER? Något som åtminstone media eller specifikt vår finansminister Magdalena Andersson inte tycks vilja ta upp är, att beslutet orsakar ett stort problem endast för den privata vården som inte kan lyfta moms, vilket landsting alltså kan. Magdalena Andersson tycker detta är bra för då ”får” de som jobbat inom bemanning helt enkelt ta timanställningar eller fasta anställningar och då dödar man bemanningsbranschen på samma gång, fler pengar trillar in i statskassan och man kan inom kort säga bye bye till privat vård! För privat vård kommer inte längre ha råd att köpa bemanning.
MEN
Ser världen ut idag, som den gjorde t ex på 90-talet? Vill man ha en anställning? Vill man ha fast anställning? Vill man bestämma själv? Vill man resa, studera och själv välja, när och hur och var man vill arbeta? Tror ni att det är bra politik att tvinga sjuksköterskor och läkare till anställningar? Har beslutsfattarna tänkt på, om Stockholms läns landsting har resurser att ta över alla dessa privata verksamheter som drivs på uppdrag av SLL?
Man tänker inte på, att de som jobbat 10-20 år inom vården, kanske vill välja själv om man vill jobba natt, storhelg, helg och så vidare. Livet kanske har ändrats genom t ex en skilsmässa eller att man fått barn, vilket gör att man inte kan jobba obekväma arbetstider. Den möjligheten och den friheten har just bemanningsföretagen möjlighet att erbjuda.
År 2017 var 70% av Stockholms vårdcentraler privata. OM dessa verksamheter hamnar i ekonomisk kris p g a vårdmomsen, kommer SLL då in och tar över dessa verksamheter? Från ena månaden till andra, utan att patienterna drabbas?
Dessutom väljer Skatteverket att implementera brytpunkten 1/7 – 2019, mitt under sommaren, då det redan, sedan tiotals år tillbaka råder svår personalbrist.
Citerar Philip Sommar, vd för Medidoctor, vars inlägg jag hittade på Linkedin:
”Bemanning förekommer inom alla Branscher och det är nog väldigt få som i grunden har synpunkter på att företag tar in sommarpersonal eller extraarbetare – när det kommer till sjukvården är det dock väldigt kontroversiellt och nu har man genom en ny momslagstiftning gått åt helt fel håll och gjort smart bemanning betydligt tuffare.
Troligen kommer man sedan att försöka skuldbelägga bemanningsföretagen för att vården inte fungerar istället för att acceptera att vi har en viktig roll i att tillse att drift fungerar vid högtryck året om på väldigt många platser runt om i Sverige… Vi kommer självklart inte sluta kämpa varken för vården eller för patienterna men vi tycker det är viktigt att denna problematik kommer upp till ytan.”
Det är patienterna som drabbas värst av allt detta. Vården kommer att bli sämre och vårdpersonal tröttnar på att jobba inom vården och hittar andra jobb, vilket redan har börjat hända. Eller så börjar man att arbeta i andra länder.
Till slut vill vi tacka alla er som arbetar för oss, vi hoppas att ni fortsätter med det, trots all skrämsel!
Vi kommer att finnas kvar och det kommer garanterat finnas behov av er, eftersom man sköter den svenska vårdpolitiken som man gör idag!
Vi gillar er!